“Wil je niet in loondienst bij ons werken?” Hoe ga jij met deze vraag om?

Elke zzp’er in de zorg herkent deze vraag vast wel. Omdat jij als zzp vaak veel kennis en ervaring hebt en makkelijk meebeweegt, ben je gewild bij zorginstellingen. Het is dan ook niet verrassend dat jou opdrachtgever vraagt om in loondienst te komen. Zeker nu het personeelstekort zo groot is. Hoe ga je hier als zzp’er goed mee om? En hoe weiger je netjes? Het zal namelijk vast niet de laatste keer zijn dat je deze vraag krijgt.

Hoe ga je als zzp’er goed met deze vraag om?

Zie het als een compliment en benader het ook zo. Word je als zzp’er gevraagd om weer in loondienst te komen? Reageer luchtig en positief. Benoem bijvoorbeeld dat je je vereerd voelt. En dat je het ontzettend naar je zin hebt bij de betreffende opdrachtgever, als dit het geval is natuurlijk. Maar je mag ook eerlijk zijn…

Durf te weigeren

Als iemand iets aan je vraagt, betekent dit niet automatisch dat iets moet doen. Je opdrachtgever hoopt dan wel op een ‘ja’, maar dit houdt niet in dat je geen ‘nee’ mag zeggen. Durf daarom te weigeren en benoem ook goed waarom. Bijvoorbeeld dat je toch heel graag je vrijheid behoud en het juist leuk vindt om bij verschillende zorginstellingen te werken.

Grijp gerust zelf je kans
Deze opdrachtgever is sowieso positief over jou. Grijp dus je kans en vraag bijvoorbeeld om een review voor LinkedIn of voor je website. Of geef aan dat, hoewel je hun aanbod vriendelijk afslaat, je in de toekomst graag nog een keer door de betreffende zorginstelling wordt ingehuurd. Zo geef je een positieve draai aan jouw ‘nee’ en creëer je misschien gelijk kansen voor de toekomst.

Twijfel je of je toch liever in loondienst gaat?
Zet de voor- en nadelen van zzp’en en in loondienst op een rij. Vaak geeft dit je veel duidelijkheid en inzicht. Wat ook een goede optie is: probeer het beide deeltijd. Dus werk een paar dagen in loondienst én een paar dagen als ondernemer in de zorg.
Lees in deze blog waarom het de moeite waard is om het op deze manier te proberen!


Ben je juist toe aan een nieuwe uitdaging? Kies voor gemak en laat een bemiddelingsbureau jouw volgende opdracht zoeken. Dit kost jouw niets en scheelt veel zoekwerk.
Neem contact op met ons op, hij helpt je graag verder.