Is werken als zzp’er in de zorg iets voor jou? Test het zelf!

Wil je graag als zelfstandig ondernemer in de zorg werken? Maar heb je twijfels of dit wel bij je past of genoeg zekerheid biedt? Je omgeving zegt misschien: “Bij twijfel niet oversteken!”. Maar dan kom je nooit verder. Je weet wat ze zeggen: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”.

Sommige zorgverleners gooien zich graag in het diepe en gaan gelijk volledig als zzp’er in de zorg aan de slag. Vind je dat eng, maar ben je wel nieuwsgierig? Gelukkig is er een veilige middenweg. Start deels als zzp’er en blijf daarnaast in loondienst. Dan kan jij aan het ondernemerschap ruiken, terwijl je ook nog de zekerheid van een baas hebt. Wat zijn precies de voordelen van parttime ondernemen? En hoe pak je dit op?

Past het bij je?

Twijfel je of het ondernemerschap bij je past? Logisch. Daarin ben je zeker niet de enige. Aan zzp’en zitten nou eenmaal voor- en nadelen. Als je deels voor jezelf begint en daarnaast nog in loondienst blijft, kan je eerst uitproberen of zzp’er in de zorg écht bij je past. Tip: vergeet niet bij jouw huidige werkgever te vermelden dat je ernaast als zzp’er gaat werken. Zo voorkom je misverstanden.

Iedereen is anders. Ben je gebrand op je vrijheid? Wil je zelf je agenda bepalen? Dan geniet jij waarschijnlijk van het ondernemerschap. Maar wie weet heb je meer rust als je de zekerheid van een dienstverband hebt? Door het ondernemerschap eerst deeltijd te proberen, kan je zelf bepalen of het bij je past.

Je mijdt financiële risico’s

De stap naar werken als zzp’er in de zorg voelt vaak best groot. Eerst rustig wennen is dus wel lekker. Kies je voor parttime ondernemen? Dan blijf je ook deels veilig in loondienst. En heb je, naast je nieuwe uitdaging als zzp’er, ook de zekerheid van een baas. Je bent dan niet gelijk volledig afhankelijk van je inkomen als zelfstandige. Bouwt deels nog pensioen op. En hebt een vangnet bij arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Hoef je je daar nog even geen zorgen om te maken.

Kortom, wen op jouw tempo aan het ondernemerschap. Breid je netwerk uit. En voel zelf aan wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

Ga er helemaal voor

Bevalt het je? Bouw je uren als zzp’er verder uit en verminder je uren in loondienst. Zo word je langzamerhand volledig zelfstandig ondernemer. Denk er tegen die tijd wel aan om de belangrijke zaken uit te zoeken. Denk aan bijvoorbeeld je verzekeringen en pensioen. Zie je er tegenop om zelf je opdrachten binnen te halen? Bemiddelingsbureau Zorgconnecties helpt jou als zzp’er in de zorg graag aan je nieuwe opdrachten.

Ben je helemaal enthousiast? Wil jij ook die vrijheid pakken? Schrijf je in voor de Business Boost. In deze opleiding komt alles aan bod wat jij moet weten voordat jij als zzp’er in de zorg begint. Zo sta je straks goed voorbereid aan de start!