Versterk in 5 stappen jouw mindset als ondernemer

Mindset. Je gebruikt het woord vast weleens. Maar wat betekent het eigenlijk? Je mindset is de manier waarop jij naar jezelf, je kwaliteiten en vaardigheden kijkt. Best belangrijk dus. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 80% van je succes als ondernemer wordt bepaald door jouw mindset. Gelukkig heb jij invloed op jouw manier van denken. En daar pluk jij als zzp’er in de zorg je vruchten van. Hoe? Dat lees je hieronder.

Twee soorten mindset

We staan eerst even stil bij de twee soorten mindset: de vaste mindset en de groeimindset. Een paar kenmerken van een vaste mindset zijn: deze persoon wil liever niet veranderen, vermijd uitdagingen, geeft gemakkelijk op en negeert kritiek. De groeimindset is precies het tegenovergestelde. Kenmerken hiervan zijn: deze persoon wil graag ontwikkelen en leren, staat open voor uitdagingen en laat zich inspireren door anderen.

Het is vast niet moeilijk om te bedenken aan welke mindset jij meer hebt. Helemaal als (toekomstig) ondernemer in de zorg! Heb jij overtuigingen die jou beperken in je werk? Of privé? Loop onderstaande stappen door en versterk hiermee jouw mindset.

Zó verander jij je mindset in enkele stappen

Stap 1: Herkennen
Pak je telefoon of pen en papier en schrijf op welke beperkende overtuigingen jij van jezelf aanneemt en die jou vaak tegenhouden. Voorbeeld: ‘Heb ik wel voldoende kennis om zzp’er te worden?’

Stap 2: Onderzoeken
Kloppen de dingen die je zojuist hebt opgeschreven? Zijn ze écht waar of geloof je in deze beperkende overtuigingen doordat je ze eigen hebt gemaakt?

Stap 3: Plaatsen
Kijk per beperkende overtuiging of ze op dit moment nog bij je passen. Leveren ze een bijdrage aan jouw toekomstplannen of houden ze je juist tegen?
Stap 4: Vernieuwen
Heb je beperkende overtuigingen die jou tegenhouden? Zie stap 1. Bedenk hiervoor een beter alternatief. Dus een overtuiging die goed past bij de persoon die jij nu bent en wilt zijn. Voorbeeld: ‘Ik bezit een bak aan medische basiskennis. Ook kan ik alle informatie, die ik nodig heb bij mijn zzp opdracht, opzoeken. Dus ik weet zeker dat ik voldoende kennis heb.’ Voel je de positiviteit in deze overtuiging?
Stap 5: Bevestigen
Ga in de praktijk aan de slag met de door jou gekozen alternatieven. Op deze manier krijg jij de bevestiging of deze nieuwe overtuiging waar is en de oude beperkende overtuiging naar de achtergrond duwt.

Je gaat het merken: met een sterke mindset ben je een betere ondernemer. Wil jij nog veel meer van die handige tips en weten hoe jij succesvol onderneemt in de zorg? Lees hier een handig artikel over het bepalen van jouw uurtarief. Of schrijf je in voor onze gratis masterclass over ondernemen in de zorg.