Stoppen als zzp’er? Echt niet!

Zzp’en is nogal populair. Ook in de zorg. Logisch. Want het is heerlijk om je eigen tijd in te delen en een hoger uurloon te hebben dan in loondienst. Toch stopt meer dan de helft van de zzp’ers weer binnen vijf jaar. Voornamelijk vrouwen. Terwijl het juist zo ontzettend leuk, leerzaam en uitdagend is om als zzp’er te werken.


Hoe zorg jij ervoor dat je met plezier zzp’er blijft?

Hieronder vind je zeven praktische tips. Doe er je voordeel mee!

 1. Geef dingen uit handen die je niet leuk vindt of die je niet liggen 
  Zoek nieuwe opdrachten via een bemiddelingsbureau. Of laat zaken als je boekhouding en je online vindbaarheid regelen door specialisten. In dezelfde tijd kan jij lekker werken óf houd je meer tijd over voor leuke dingen.
 2. Zorg voor een financiële buffer 
  Zonder geldzorgen is ondernemen een stuk leuker. Het kan namelijk dat je voor langere tijd ziek wordt. Of dat je, hoewel de kans klein is in de zorg, toch tijdelijk minder opdrachten hebt of zelfs even zonder werk zit. Hoe groot deze buffer moet zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Vaak wordt minimaal drie maanden aangehouden, of de eigen risicotermijn van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
 3. Maak een duidelijke planning voor jezelf
  Zeker in de zorg, waar het altijd hectisch is. Plan vooraf in wanneer je bij je opdrachtgevers werkt en reserveer ook tijd voor je administratie. Zo houd je overzicht en – niet onbelangrijk – een fijne balans tussen werk en privé.
 4. Stel prioriteiten 

Als ondernemer houd je vaak veel ballen in de lucht. Maak daarom lijstjes van de dingen die je moet doen. Gelukkig is niet alles even belangrijk, dus stel prioriteiten. Wat moet vandaag nog, wat kan deze week en welke zaken kan je gerust wat later oppakken?

 1. Zoek ontspanning en wees gerust even onbereikbaar
  Als ondernemer sta je vaak ‘aan’. Je wilt bereikbaar zijn en de boel goed regelen. Toch heeft iedereen rust en ontspanning nodig. Gun jezelf dit ook. Pak die pauze, ook al is het druk. Of loop even een rondje als je hoofd bijna overloopt. Zo blijf je helder en voorkom je onnodige stress. Vergeet vooral ook geen vakanties of dagjes uit in te plannen. Ook als ondernemer heb je dit hard nodig!
 2. Zorg voor een fijne werkomgeving
  Als zzp’er in de zorg bepaal jij zelf waar je werkt. Dus kies opdrachten en zorginstellingen die bij jou passen. Want als jij het naar je zin hebt, verleen je ook de beste zorg. En ja, dan heb jij het nog meer naar je zin. Een soort van opwaartse spiraal.
 3. Zoek een leuk netwerk waar je inspiratie uit haalt
  Want hoe fijn is het als je als ondernemer kan sparren met gelijkgestemden? Even checken welk uurtarief anderen vragen? Of hoe zij bepaalde situaties aanpakken als zzp’er? Via een bemiddelingsbureau kom jij gemakkelijk in contact met andere ondernemers in de zorg.


Wil je graag hulp bij het zoeken van nieuwe opdrachten als zzp’er in de zorg? Je zal namelijk zeker niet de eerste zijn die dit niet leuk vindt of waarbij het als een drempel voelt.
Neem vrijblijvend contact op, we nemen graag met je door wat we voor je kunnen betekenen.