Optimaal samenwerken in de zorg?

Ga jij iedere dag met een grote glimlach naar je werk? Grote kans dat je werkt in een fijn team. In de zorg draait het op de werkvloer voor een groot deel om samenwerken. Ook als je tijdelijk bent ingehuurd als zzp’er in de zorg. Hoe werk je prettig samen? Welke vaardigheden komen hierbij goed van pas?

Hoe werk je fijn samen binnen je team?

In onderling overleg werken. Dat is de letterlijke vertaling van het woord samenwerken. Klinkt makkelijk, maar kan soms ingewikkeld zijn. Want binnen een team krijg je niet makkelijk alle neuzen één kant op.

In feite draait samenwerken om nodig zijn. Je bent een persoon met bepaalde kennis en ervaring. Zo is ieder individu binnen het team een belangrijke aanvulling. Wees je hiervan bewust. Voeg nog een paar belangrijke ingrediënten toe, namelijk openheid, respect en aandacht voor elkaar. En je hebt een ideale combinatie te pakken.

Welke vaardigheden zijn hierbij handig?

Niet teveel op de voorgrond, maar ook niet teveel op de achtergrond zijn. Dat klinkt als de ideale mix. Hoe bereik je dit binnen je team?

 • Toon initiatief en overtuig
  Als team in de zorg ben je altijd in beweging. Door de dynamiek op de werkvloer en ontwikkelingen in de branche. Durf mee te bewegen en sta open voor verandering. Heb je een goed idee? Of zie je verbeterpunten op de werkvloer? Toon initiatief en overtuig je teamleden van jouw inzichten. Zo speel je een actieve rol binnen je team. En wie weet inspireer je andere collega’s om ook initiatief te nemen.
 • Stel je flexibel op
  De zorg doet niet aan kantoortijden. Voor de teamspirit is het fijn als je weet dat je altijd op elkaar kunt bouwen. Wees collegiaal en stel je flexibel op. Val in voor je collega als het nodig is en past in je agenda. Als jouw team er op dezelfde manier in staat, mag je erop vertrouwen dat je ook hulp krijgt als jij zelf onverwacht niet kunt werken.
  Handel besluitvaardig
  In de zorg werk je met en voor mensen. Je zit in een omgeving waar regelmatig onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Voor je team en voor jezelf werkt het prettig als je niet twijfelt en snel beslissingen durft te nemen als dit nodig is.
 • Luister en geef collega’s ruimte
  Heb je collega’s in je team die zich op de achtergrond houden? Ga eens het gesprek aan, luister vooral en vraag door. Het kan zomaar frisse ideeën en een sterkere band opleveren. Hoe meer betrokkenheid binnen het team, hoe beter je als team functioneert.
 • Kom op voor jezelf
  Het is geen schande als je soms je grenzen aangeeft. Sterker nog, dit kan juist positief werken. Want als jij goed in je vel zit, functioneer je doorgaans ook beter in je team. Wees dus open, dan krijg je vaak op openheid terug.

Werk jij nog niet als zzp’er in de zorg en ben je nieuwsgierig of dit iets voor je is? In deze gratis starterskit vind je superveel praktische informatie. Ook kun je hier aan de hand van een checklist bekijken of het ondernemerschap iets voor jou is!