Maak de beste cv met deze 5 tips

Je cv (curriculum vitae) is eigenlijk je visitekaartje. Daarom heb je als zzp’er in de zorg een goede en overzichtelijke cv nodig. Zeker omdat je cv ook een belangrijk onderdeel is bij je zoektocht naar nieuwe opdrachten. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt ten opzichte van anderen? Waar let je op? En wat zet je erop? Met deze 5 tips heb jij straks een uitblinker van een cv!

Tip 1: Gebruik een opvallende titel

De titel van je cv is een eyecatcher. Gebruik deze daarom slim. Veel mensen zetten hier ‘curriculum vitae’. Best gek, want het zegt niets over de betreffende persoon. Je cv beginnen met je eigen naam, een korte beschrijving of jouw persoonlijke motto valt gelijk veel meer op. En blijft ook beter hangen. Dit geldt trouwens ook voor de bestandsnaam. Want ook het opslaan en versturen van je cv onder je eigen naam spreekt meer aan. Bijvoorbeeld ‘Samantha de Bruin – Verpleegkundig Specialist ZZP’.

Tip 2: Formaat van je cv

Bijna iedereen verstuurt een cv op een staand of liggend A4-formaat. Je valt dus sneller op als je dit anders doet. Probeer dus te variëren. Zorg er natuurlijk wel voor dat het duidelijk een cv blijft. En dat je een stijl kiest die bij je past. Inspiratie of creatieve ideeën nodig? Onder andere Pinterest staat bol van voorbeelden. En bijvoorbeeld Canva is een ideale app om te gebruiken bij het opmaken van je cv. Houd er trouwens rekening mee dat je cv op verschillende schermen wordt bekeken (zoals op pc’s en smartphones). Gebruik daarom een rustig en duidelijk lettertype.

Tip 3: Val met de deur in huis

Om aandacht te trekken met je cv is het belangrijk dat vooral de bovenste helft opvalt. De eerste indruk wordt namelijk al binnen 6 seconden gevormd. Gebruik een mooie professionele foto bovenaan, samen met een korte en krachtige tekst over jezelf. Met andere woorden: val gelijk met de deur in huis!

Tip 4: Gebruik opsommingen

Als je iets leest, scannen je ogen de belangrijkste tekst. Bulletpoints trekken de aandacht en maken je tekst makkelijker leesbaar. Pas dit dus gerust toe op je cv. Gebruik overigens niet meer dan vijf punten bij een opsomming, zodat het kort en krachtig blijft.

Tip 5: Hoeveelheid informatie

Kies de inhoud van je cv gericht. Denk altijd aan wat interessant is voor het betreffende bedrijf. Je bijbaantje bij de supermarkt is echt niet boeiend voor een zorginstelling. Teveel informatie kan namelijk tegen je werken. De lezer kan bij een overdosis aan informatie het verkeerde opslaan en juist het belangrijke vergeten. Probeer je lezer nieuwsgierig te maken. En houdt het bij één of maximaal twee A4tjes. Je kunt altijd nog naar je LinkedIn-pagina verwijzen als aanvulling.

Kortom, een mooie cv is altijd een pré. Met deze 5 tips krijg jij een cv waarmee je meteen de aandacht trekt. Wil je zelfs nog een stapje verder gaan? Stuur dan een video van jezelf mee. Een beetje spannend, maar zo weten de ontvangers gelijk wie ze voor zich hebben.


Wil je graag hulp bij het opstellen van je cv? Of weet je niet zo goed waar je moet beginnen bij je zoektocht naar nieuwe opdrachten?
Neem contact op.