Hoe meng je je als zzp’er in de zorg binnen nieuwe teams?

Als ondernemer in de zorg werk je voor verschillende opdrachtgevers. Dit betekent ook dat je regelmatig kennismaakt met nieuwe teams. Erg leuk. En natuurlijk goed voor je netwerk. Toch is het mengen in een nieuw team niet voor iedereen even makkelijk. Hoe stel je je op? En hoe persoonlijk ga je om met je collega’s, aangezien elke opdracht tijdelijk is.

Mag je zakelijk zijn?

Je wordt als professional ingehuurd. En dat mag je gerust laten merken. Je doet je werk als vanzelfsprekend en laat natuurlijk zien dat jij je mannetje kunt staan. Jij bepaalt je grenzen en laat niet over je heen lopen. Ben je enthousiast, heb je ideeën of ben je juist ergens minder content mee? Speel open kaart. Op die manier laat je juist zien dat je waardevol bent voor de betreffende opdrachtgever en je team.

Stel je open

Bij zorginstellingen word je doorgaans voor een langere periode ingehuurd. Ook al is een opdracht tijdelijk, vergeet niet dat je onderdeel bent van een team. Meng je daarom in de groep en stel je open op. Als je een goede klik hebt, is de periode dat je ergens werkzaam bent een stuk gezelliger. Fijn voor jezelf én voor het team waarin je werkt.

Daarnaast ben je ook het visitekaartje voor jezelf. Je wilt daarom dat zowel het team als de zorginstelling blij is met jouw komst. Zo vergroot je de kans dat je als zzp’er in de toekomst opnieuw door dezelfde opdrachtgever wordt ingehuurd.

Zoek een fijne balans voor jezelf
Als ondernemer in de zorg wordt van je verwacht dat jij de klappen van de zweep kent. Maak bewuste keuzes en wees zelfverzekerd. Houd hierbij wel altijd in je achterhoofd dat teamwork in de zorg belangrijk is. Je doet het samen. Overleg daarom regelmatig met je collega’s. Op deze manier maak je duidelijk dat je het werk als team wilt uitvoeren.

Nog een laatste tip: volg altijd je gevoel. Zo blijf je dicht bij jezelf en heb je het meeste plezier in het samenwerken binnen verschillende teams.


Ontvang je graag meer informatie over ondernemen in de zorg, nieuwe opdrachten en hoe je hier goed mee omgaat?
Neem contact op. Wij helpen je graag verder!