Ha zzp’er, ga je écht op vakantie?

Ja? Als ondernemer in de zorg is vakantie nemen anders dan wanneer je in loondienst bent. Je maakt altijd een afweging. Welk werk kan een paar weken stilliggen? Wat gaat door? Je zal niet de eerste zijn die even inlogt op de camping of in de lobby van het hotel. Waar overigens niets mis mee is. Het enige gevaar is alleen dat je het werk ook op vakantie niet loslaat. Hoe ga je hier goed mee om?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Beetje cliché, maar hartstikke waar. Regel je vakantie daarom op tijd. Dan kan je hier al vroeg rekening mee houden bij het plannen van je opdrachten. Ben je erg druk? Plan gerust twee kortere vakanties in plaats van één lange. Dan kan je het werk makkelijker om de vakantie heen plannen. En wil je graag een beetje blijven werken op vakantie? Breng dan vooraf duidelijk in kaart welk werk doorgaat en wat je laat liggen tot na de vakantie. Zo voorkom je dat je ook onbelangrijke zaken oppakt, wat misschien ten koste gaan van je lekkere vakantie.

Zorg je ervoor dat je uitgerust thuiskomt

Zorg verlenen zit er waarschijnlijk niet in tijdens je vakantie. Als ondernemer heb je nog wel met andere acties te maken, zoals:

 • Het bijhouden van je mail
  Tijdens je vakantie komt er vast nieuwe mail binnen. Zet daarom altijd je afwezigheidsmail aan als je weg bent. Lekker duidelijk voor de verzender. Én dan heb je zelf de keuze of je binnenkomende mails wel of niet beantwoord. Voel je niet bezwaard als je niet (gelijk) terugmailt. Vakantie is vakantie. Beantwoord je de mail graag toch gelijk? Dan scoor je wellicht punten omdat je onverwacht toch reageert.
 • Facturen versturen of betalen
  Deze actie kan je doorgaans heel makkelijk voor je vakantie regelen. Verstuur je facturen voor je gaat en betaal alles wat nog open staat. Komt er toch een verdwaalde factuur binnen tijdens je vakantie? Dan kan je deze altijd vanaf je bestemming betalen. Check jij je mail een paar weken niet? Dan krijgt de afzender jouw afwezigheidsmail. In vrijwel alle gevallen zal het geen problemen opleveren als jij gelijk na terugkomst de factuur alsnog betaalt.
 • Contact met opdrachtgevers
  Wat doe je als een opdrachtgevers je mailt tijdens je vakantie? Dat is helemaal aan jou. Ook hierbij geldt dat de afzender jouw afwezigheidsmail ontvangt. Vind je het zelf belangrijk genoeg om hierop in te gaan? Doe dit dan ook, dan heb je daarna weer rust. Kan het prima wachten? Markeer de mail en pak deze na je vakantie op.
 • Binnenhalen van nieuwe opdrachten
  Ben je nog druk bezig met het binnenhalen van een nieuwe opdracht? Dan is het verstandig om ook tijdens je vakantie contact te houden met je potentiële nieuwe opdrachtgever. Wil je liever rustig op vakantie? Regel vooraf dat je een nieuwe opdracht hebt staan voor als je terugkomt. Wil je hulp hierbij? Neem contact op met bemiddelingsbureau Zorgconnecties. Tom helpt je graag aan een mooie en passende opdracht. en contact met andere opdrachtgevers.

Jezelf ontspannen is gezond

Of je wel of niet werkt tijdens je vakantie, gun jezelf vooral voldoende rust. Je hebt vakantie om even aan het alledaagse leven te ontsnappen en je batterij op te laden. Zo kan je daarna weer vol energie aan de slag.

Fijne vakantie!

Psst… wil je graag weten hoe je als zzp’er in de zorg ook op financieel vlak rustig op vakantie kunt? Lees hier de blog over het berekenen van je tarief.