De wet: DBA – Dáárom werk je als zzp’er met een bemiddelingsbureau!

Hoe ideaal is dat? Als zzp’er in de zorg een oude werkgever bellen voor een nieuwe opdracht. Waarschijnlijk hebben zij personeelstekort. En jij als zzp’er kent het bedrijf en de collega’s als geen ander. Win-win, zou je denken. Toch is het in dit soort situaties uitkijken geblazen. Jouw nieuwe opdracht mag namelijk niet teveel naar schijnzelfstandigheid ruiken. En dat heeft alles te maken met de wet DBA.

Wat houdt wet DBA precies in?
Je kunt werkzaamheden uitvoeren als zzp’er, maar in werkelijkheid meer een werknemer zijn dan een zelfstandig ondernemer. Dit kan belastingtechnisch namelijk voor beide partijen interessant zijn. Voor de opdrachtgever scheelt het een hoop verantwoordelijkheden, premies en loonheffingen. En de zzp’er kan gebruik maken van voordelen zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

De overheid wil dit soort praktijken voorkomen aan de hand van wet DBA. Dit betekent letterlijk Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Deze wet vervangt sinds 2016 de VAR-verklaring en is in het leven geroepen voor twee dingen:

  • Duidelijkheid geven over de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers
  • Schijnzelfstandigheid aanpakken

Hoe werkt de wet DBA?

De opdrachtgever en jij als zzp’er/opdrachtnemer zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen van de onderlinge werkrelatie. Dit kan aan de hand van een module van de Belastingdienst. Als je voldoet aan deze drie voorwaarden, dan ben je zzp’er: 

  • Jij bepaalt als zzp’er wie het werk uitvoert
  • Jij bepaalt als zzp’er hoe je het werk uitvoert en jij blijft eindverantwoordelijk
  • Jij bepaalt je uurtarief, je ontvangt dus geen loon in loondienstverband van deze werkgever

Er komt een vervanger aan

De wet DBA werkt niet zoals gehoopt. De regels zijn te onduidelijk. Daarom komt de overheid, waarschijnlijk al op korte termijn, met een opvolger op deze wet. Er is al een pilot gedaan, maar de overheid moet nog definitief beslissen. Meer informatie hierover volgt.

Wil je er zeker van zijn dat je het als zzp’er goed aanpakt? Schakel ons bemiddelingsbureau in. Hierdoor werk je altijd met de juiste overeenkomsten en voldoe je aan de wettelijke eisen. En nóg een voordeel: Tom van Zorgconnecties doet niets liever dan jou aan de leukste opdrachten helpen!