De belangrijkste wetswijzigingen in 2024 voor zzp’ers in de zorg

Benieuwd naar de laatste wijzigingen?

Januari en juli zijn de momenten in het jaar dat de overheid wetswijzigingen doorvoert. Dat betekent dat per 1 januari 2024 een aantal zaken zijn toegevoegd of gewijzigd aan de wetten in Nederland. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor jou als zzp’er in de zorg, zowel positief als negatief. De belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers in 2024 vind je hieronder toegelicht. Misschien is dit niet je meest favoriete onderwerp, maar wel een hele belangrijke om van op de hoogte te zijn! Doe er je voordeel mee.

De zelfstandigenaftrek daalt verder (de startersaftrek blijft gelijk)

Onder bepaalde voorwaarden heb je als zzp’er recht op zelfstandigenaftrek. Die voorwaarden zijn onder andere dat de belastingdienst jou als ondernemer ziet en dat je aan het urencriterium voldoet. Dit criterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je onderneming. Dit mogen declarabele uren zijn, maar ook bijvoorbeeld uren voor reizen en acquisitie. De zelfstandigenaftrek was in 2023 nog € 5.030 en is vanaf januari 2024 verlaagd naar € 3.750. Dit houdt in dat je onder aan de streep meer belasting betaalt.

Als startende zzp’er kan het zijn dat je ook recht hebt op de startersaftrek. Deze komt dan bovenop de zelfstandigenaftrek. Ook hier zitten bepaalde voorwaarden aan. Je mag bijvoorbeeld maximaal drie keer de startersaftrek toepassen en je mag moet korter dan 5 jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. De startersaftrek is totaal € 2.123, dit bedrag is niet gewijzigd ten opzichte van 2023. De complete voorwaarden voor de zelfstandigen- en de startersaftrek kun je vinden op de website van de belangdienst.

Kinderopvang

Per 1 januari van vorig jaar zijn de regels voor kinderopvangtoeslag veranderd. Vanaf toen is de toeslag niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Er wordt alleen nog gekeken naar het aantal maanden waarin de betreffende ouder werkt. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat onregelmatig werkende ouders sindsdien geen gedoe meer hebben met het bijhouden van hun werkuren. Hier veranderd niks in per 1 januari 2024.

Belastingvoordeel voor de ondernemersaftrek is maximaal 36,97%

Als ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Dit is een bedrag dat je van de winst aftrekt, zodat je als ondernemer minder belasting betaalt. Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek en stakingsaftrek. Let op: ook bij de ondernemersaftrek geldt het eerder genoemde urencriterium van 1225 per jaar.

De maximale ondernemersaftrek is in 2024 36,97%. In 2023 was die 36,93% en in 2022 was het maximale tarief 40%. Deze wetswijziging heeft voornamelijk gevolgen voor zzp’ers met een hoger inkomen. Voorheen gold voor zzp’ers met een hoger inkomen, dat ze de ondernemersaftrek tegen een hoger belastingtarief konden aftrekken. Daar is in 2023 een einde aan gekomen, want vanaf 2023 heeft elke zzp’er recht op hetzelfde gemaximeerde aftrekpercentage.

Meer (onbelaste) reiskostenvergoeding

Per januari 2024 is de onbelaste kilometervergoeding verhoogd naar € 0,23. In 2023 was dit € 0,21, de jaren ervoor was dit € 0,19. De totale kilometervergoeding voor je zakelijke ritten mag je als ondernemer van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaald.

Heb je nog vragen over de wetswijzigingen voor zzp’ers in 2024? Of denk je erover om als zzp’er in de zorg te gaan werken? Neem contact op met Samantha van Ondernemer in de Zorg. Zij kent de regels en helpt je graag op weg!