De belangrijkste wetswijzigingen in 2023 voor zzp’ers in de zorg

Ben je ook zo nieuwsgierig naar wat 2023 jou brengt, privé en zakelijk? Er gebeurt natuurlijk zoveel. En daarom heeft de overheid per januari 2023 nieuwe wetswijzigingen doorgevoerd. Deze hebben gevolgen voor jou als zzp’er in de zorg, zowel positief als negatief. De belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers in 2023 vind je hieronder toegelicht. Doe er je voordeel mee. 

De zelfstandigenaftrek daalt (de startersaftrek blijft gelijk)

Als zzp’er heb je recht op zelfstandigenaftrek als je aan het urencriterium voldoet. Dit criterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je onderneming. Dit mogen declarabele uren zijn, maar ook bijvoorbeeld uren voor reizen en acquisitie. De zelfstandigenaftrek was in 2022 nog € 6.310 en is vanaf januari 2023 verlaagd naar € 5.030. Dit houdt in dat je onder aan de streep meer belasting betaalt. 

Ben je nog niet lang zzp’er? Dan heb je, bovenop de zelfstandigenaftrek, mogelijk ook recht op de startersaftrek. Je mag de startersaftrek maximaal 3 keer toepassen in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. De startersaftrek is totaal € 2.123, dit bedrag is niet gewijzigd ten opzichte van 2022. 

Kinderopvang hangt (gelukkig) niet meer af van gewerkte uren
Heb je jonge kinderen? Tot voor kort werd de hoogte van de kinderopvangtoeslag bepaald door het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Dit is aangepast. Vanaf januari 2023 wordt alleen nog gekeken naar het aantal maanden waarin de betreffende ouder werkt. Ideaal, met name als je met onregelmatige werktijden te maken hebt, zoals zzp’ers in de zorg. 

Voorheen moest je het aantal werkuren vooraf inschatten. Zat je uiteindelijk onder het doorgegeven aantal werkuren? Dan moest je teveel ontvangen bedragen terugbetalen. Door deze wetswijziging in 2023 is dit gedoe met het bijhouden van je werkuren gelukkig verleden tijd. 

Belastingvoordeel voor de ondernemersaftrek daalt naar maximaal 36,93%

Als ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Dit is een bedrag dat je van de winst aftrekt, zodat je als ondernemer minder belasting betaalt. Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek en stakingsaftrek. Let op: ook bij de ondernemersaftrek geldt het eerder genoemde urencriterium van 1225 per jaar. 

De maximale ondernemersaftrek in 2023 is gedaald naar 36,93%. In 2022 was het maximale tarief 40% en in 2021 nog 43%. Deze wetswijziging heeft voornamelijk gevolgen voor zzp’ers met een hoger inkomen. Voorheen gold voor zzp’ers met een hoger inkomen, dat ze de ondernemersaftrek tegen een hoger belastingtarief konden aftrekken. Daar is nu een einde aan gekomen, want vanaf 2023 heeft elke zzp’er recht op hetzelfde gemaximeerde aftrekpercentage.

Meer (onbelaste) reiskostenvergoeding

Per januari 2023 is de onbelaste kilometervergoeding verhoogd naar € 0,21. In 2022 (en de jaren ervoor) was dit € 0,19. Ben je ondernemer en maak je zakelijke ritten met je privé auto, motor of fiets? Dan mag je de totale kilometervergoeding van je winst aftrekken en betaal je minder belasting. Hoe hoger de kilometervergoeding, des te gunstiger dus voor de te betalen belasting.

Heb je nog vragen over de wetswijzigingen voor zzp’ers in 2023? Of denk je erover om als zzp’er in de zorg te gaan werken? Neem contact op met Samantha van Ondernemer in de Zorg. Zij kent de regels en helpt je graag op weg!