De parallellen van zwangerschap met het ondernemerschap

Hey daar, zorgverlener, collega, mede-zorgprofessional,

Laten we beginnen met super goed nieuws: Samantha heeft op 27 februari een prachtige dochter, Yara, op de wereld gezet. Moeder en dochter maken het goed, en dat is echt fantastisch om te horen!

Samantha heeft de tijd genomen om haar eerste week als kersverse moeder met ons te delen, rechtstreeks vanuit het kraambed. Ze neemt ons mee op een rollercoaster van emoties en gedachten die ze heeft ervaren.

De Overgang
Het krijgen van haar eerste kindje voelde voor Samantha als een totaal nieuwe fase, vergelijkbaar met haar sprong in het diepe als zelfstandige in de zorg. Vragen en twijfels vulden haar gedachten:

● Wat staat me te wachten?
● Heb ik me wel genoeg voorbereid?
● Wat zijn de hobbels die ik tegenkom?
● Hoe ga ik hiermee om?
● Hoe bereid ik me voor op het onbekende?
● Waar kan ik praktische hulp vinden?
● Wie biedt me mentale steun?
Samantha dacht dat ze alles tot in de puntjes had voorbereid gedurende die negen maanden. Zo koos ze bewust voor een zelfstandige kraamhulp, omdat ze de voordelen zag en weet als ervaringsdeskundige (en dat bleek ook het geval). Maar hoe goed je jezelf ook kunt voorbereiden, bleek de praktijk toch weer anders dan gedacht en voelde ze zich vaak een amateur in haar moederrol.

Een Nieuw Begin
Yara kwam na een lange bevalling ter wereld, en op dat moment begon een compleet nieuw avontuur voor Samantha. Ze beschrijft het gevoel van verantwoordelijkheid voor een nieuw leven, een mini persoon die ze nog niet kende, zonder enige ervaring om op terug te vallen als moeder. Het was het begin van een onbekende reis vol liefde, maar ook met de nodige uitdagingen.

Parallellen met Ondernemerschap
Dit gevoel van het betreden van onbekend terrein, van het omarmen van nieuwe verantwoordelijkheden, doet denken aan het starten als zelfstandig ondernemer.

Alles is nieuw; van wetten en regels tot administratie, van het benaderen van potentiële opdrachtgevers tot het opbouwen van een routine. Net zoals Samantha zich moest aanpassen aan haar nieuwe rol als moeder, zo moet een beginnende ondernemer zich aanpassen aan het dragen van de mantel van zelfstandigheid.

Een Nieuw Hoofdstuk
Samantha’s verhaal illustreert de universele ervaring van het omarmen van verandering en het trotseren van het onbekende. Het moederschap en ondernemerschap delen deze reis van zelfontdekking en groei.

Laten we Samantha en alle anderen die nieuwe avonturen tegemoet gaan, feliciteren. Hun moed om het onbekende te omarmen verdient bewondering. En laten we onszelf herinneren aan de kracht die we bezitten om nieuwe hoofdstukken te schrijven, hoe groot de uitdagingen ook zijn en hoe onzeker de toekomst ook mag lijken.

Groetjes,

Team Ondernemer in de Zorg